Tratamente alternative

Aceste tratamente nu oferă soluții permanente hiperhidrozei însă trebuie încercate ca primă linie terapeutică pentru a vedea cât de eficient pot controla afecțiunea înainte de a lua în considerare varianta chirurgicală. Stabilirea indicației și evaluarea rezultatelor se va face numai împreună cu medicul curant.

Tratamente conservatoare

  • Topice locale pe bază de aluminiu (acesta este utilizat în antiprespirantele din comerț însă soluțiile medicale au o concentrație dublă față de acestea – până la 35%). Sunt mai eficiente în tratamentul hiperhidrozei axilare și trebuie luate în considerare ca primă opțiune în tratarea hiperhidrozei primare. Mecanismul prin care aluminiul acționează este formarea de complexe între mucopolizaharidele din piele și sărurile de aluminiu ce precipită distal în glandele sudoripare și blochează lumenul acestora. Celulele din această zonă suferă un proces de atrofie luminală. Tratamentul începe cu aplicarea locală unui gel ce conține: AlCl3‑6H2O, alcool anhidru și acid acetilsalicilic. Pentru a obține euhidroza și a evita iritațiile cutanate este bine să se înceapă cu concentrații de 12% și să se crească treptat la concentrația care s‑a dovedit eficientă, fără a depăși 35%. De obicei aplicațiile se fac seara, înainte de culcare iar acoperirea mâinii cu o mânușă sau acoperirea zonei cu o folie subțiere de plastic favorizează absorbția compusului. Soluția trebuie să rămână în contact cu pielea timp de 6-8 ore înainte de spălare. Inițial se practică 3-6 aplicații pe săptămână iar după obținerea stării de euhidroză se spațiază aplicările odată la 1-2 săptămâni.

  • Asocierea administrării transdermice de clonidină 0,1-0,3 mg/zi potențează folosirea soluțiilor de aluminiu. Clonidina este folosită în mod curent în tratamentul hipertensiunii arteriale și prin stimularea receptorilor alfa2 limitează activitatea centrală simpatică. Tratamentul trebuie început  cu doze de0,1mg /zi și crescut treptat la 0,3 mg/zi până la obținerea efectului dorit.

  • Administrarea de anticolinergice orale

  • Iontoforeza – trecerea curentului galvanic prin pielea intactă scufundată într-un vas cu apă. Ionii de hidrogen produc o hiperkeratinizare a ductului glandelor ecrine. Datorită dificultății scufundării regiunii axilare într-un vas cu apă metoda este rezervată hiperhidrozei plamare și plantare. Iontoforeza poate produce iritații ale pielii și este containdicată femeilor gravide, celor care au dispozitive intrauterine contaceptive, pacienților cu pacemaker și a celor cu diferite implanturi metalice. Există posibilitatea folosirii de soluții de agenți anticolinergii care potențează efectul anhidrotic al iontoforezei.

  • Injecții intradermice cu toxină botulinică (Botox). Toxina inhibă eliberarea de acetilcolină de la nivelul joncțiunii neuromusculare a sistemului nervos simpatic care inervează glandele sudoripare eccrine și determină în acest mod reducerea cantității de transpirație.Efectul poate dura până la 8-9 luni când tratamentul trebuie repetat. Metoda este indicată în special celor cu hiperhidroză axilară. Injecțiile cu Botox sunt contraindicate persoanelor cu hipersensibilitate la albumină, neuropatii motorii periferice, miastenia gravis.

  • Ablația glandelor sudoripare (rezolvare permanentă doar la pacienții cu hiperhidroză axilară izolată )

  • Regim alimentar: fără cafea, ceai, cola, ciocolată, alcool

  • Regim alimentar: fără cafea, ceai, cola, ciocolată, alcool

  • Terapie cu laser

  • Yoga

CONSULTATII

Dr. Vasile Popa
Luni 17-20
Spitalul Euroclinic
Rețeaua de sanatate Regina Maria
Calea Floreasca 14, Bucuresti

021 9268

LOCATIE

CONTACTEAZA-MA

Pentru mai multe informatii contactati-ma prin mail