Facial blushing

Roșeata excesivă a feței (facial blushing), cunoscută și sub numele de eritem cranio-facial idiopatic, este datorată unei funcționări anormale a sistemului nervos vegetativ simpatic. Vasele de sânge din regiunea feței sunt suprastimulate, are loc creșterea diametrului acestora însoțită de o irigare sanguină excesivă, ceea ce are drept efect apariția eritemului facial.

La fel ca și hiperhidroza, facial blushing-ul are o agregare genetică.

De cele mai multe ori facial blushing-ul apare în situații ce presupun o componentă emoțională importantă, în condiții de stres, dar poate aparea și in condițiile unor activități cotidiane obișnuite.

Unii pacienți presimt apariția acestui eritem (există o “aură” premergatoare) care poate fi însoțit de palpitații, stări de anxietate, bufeuri sau transpirație excesivă la nivelul feței – hiperhidroza facială. Termenul care desemnează asocierea eritemului facial cu hiperhidroza facială este cel de facial flushing.

Intervenția chirurgicală, simpatectomia toracoscopică (secționarea lanțului sau doar cliparea sa) este eficientă in 70-80% din cazuri – roșeata dispare total sau are loc o diminuare marcată a acesteia. În momentul de față nu este cunoscut un remediu terapeutic eficient pentru pacienții care nu raspund la tratamentul operator.

Este bine ca pacienții care suferă de facial blushing și care se hotărăsc să opteze pentru intervenția chirurgicală, să efectueze un consult psihologic prealabil. Aceste consulturi sunt privite cu rezervă, ca sa folosesc un termen blând, de catre pacienți. Consultul are două scopuri: a evalua eventualele fobii sociale ale pacientului (agorafobia însoțește frecvent facial blushing-ul), a evalua corect faptul că pacientul a înțeles opțiunile terapeutice în cazul în care intervenția chirurgicală nu a avut efectul dorit.

Efectele simpatectomiei toracoscopice asupra facial blush-ului atunci când operația era efectată în doi timpi succesivi (2 operații efectuate la interval de 3-4 zile). Se remarcă dispariția eritemului facial la nivelul hemifeței drepte. În prezent ambele operații se efectuează în aceeași zi.

CONSULTATII

Dr. Vasile Popa
Luni 17-20
Spitalul Euroclinic
Rețeaua de sanatate Regina Maria
Calea Floreasca 14, Bucuresti

021 9268

LOCATIE

CONTACTEAZA-MA

Pentru mai multe informatii contactati-ma prin mail