Cauze și simptome ale transpirației excesive
30-65% dintre pacienții cu hiperhidroză primară descriu o agregare familială a bolii. Studii genetice recente au arătat o transmitere autosomal dominantă legată de cromozomul 14. Deși aceste descoperiri prezintă un potențial imens în tratamentul viitor al hiperhidrozei primare, în prezent aceste informații nu prezintă decât o importanță științifică.
Toate datele prezentate în continuare se referă doar la hiperhidroza primară.
Incidența afecțiunii variază în funcție de localizarea geografică: Israel 1%, SUA 2,8%, China 4,6%. O raportare diferită a incidenței bolii este dată și de criteriile folosite în stabilirea diagnosticului.
Hiperhidroza apare ca urmare a funcționării în exces a glandelor sudoripare ecrine și apocrine. Acestea nu sunt distribuite uniform pe suprafața corpului: la nivelul palmelor densitatea este de 700 dlande/cm2 în timp ce la nivelul spatelui sau frunții densitatea variază între 65 și 180 glande/cm2. Astfel se explică apariția hiperhidrozei preponderent în anumite zone.
Termoreglarea și în mod implicit activitatea acestor glande este controlată de structuri nervoase centrale – hipotalamusul anterior via sistemul nervos vegetativ simpatic. Metodele de tratament chirurgical vizează interceptarea acestor căi la nivelul toracelui.
Glandele ecrine (aproximativ 3 milioane)
Glandele apocrine
Glande apoecrine
Mecanismul propus pentru explicarea hiperhidrozei este o suprastimulare a glandelor sudoripare ecrine prin intermediul sistemului nervos simpatic.
Acest comportament al sistemului nervos simpatic este inițiat de diferiți stimuli: căldură, activitate fizică, emoții, stress însă nu este direct proporțional cu intensitatea stimulilor declanșatori. Pragul de sensibilitate poate fi atât de scăzut încât activități zilnice obișnuite pot genera transpirații profuze.
Este posibil ca stimuli de aceeași intensitate să nu producă de fiecare dată aceleași efecte – de aici caracterul impredictibil al perioadelor de hipersudorație. De frica apariției neașteptate a hiperhidrozei mulți pacienți aleg să‑și restrângă voluntar viața socială.
Limitări posibile ale calității vieții la adulții cu hiperhidroză
Fizice
Funcționale
Psihosociale
CONSULTATII
Dr. Vasile Popa |
Luni 17-20 |
Spitalul Euroclinic |
Rețeaua de sanatate Regina Maria |
Calea Floreasca 14, Bucuresti |