În general, transpirația este considerată normală și inofensivă, un proces natural prin care organismul elimină toxinele, un fenomen de termoreglare. Detaliul care face diferența și indică patologia este cantitatea de transpirație și contextul în care aceasta apare. Există mai multe tipuri de hiperhidroză, în funcție de localizarea transpirației. Avem astfel: hiperhidroză cranio-facială, la nivelul scalpului și a feței; hiperhidroză axilară, la nivelul axilelor; hiperhidroză palmară, la nivelul palmelor și hiperhidroză plantară, la nivelul tălpilor.
Statisticile arată că aproximativ 3% din populația globului suferă de această boală. Deși ușor de diagnosticat și tratat, este de multe ori trecută cu vederea, iar oamenii se adâncesc în suferință. Transpirația abundentă poate cauza atât disconfort fizic cât și psihic și emoțional și poate avea ca rezultat pe termen lung retragerea din viața socială și izolarea în singuratate. Aproximativ 30% dintre persoanele care au hiperhidroză se simt constrânse să își schimbe locul de muncă și aleg un domeniu de activitate ce presupune interacțiuni minime cu colegii. Deși poate părea un simptom banal, transpirația abundentă ce are loc în mod constant provoacă mari complexe și poate duce, în timp, la stări de anxietate și depresie.
Dacă transpirați abundent indiferent de sezon și de activitatea pe care o desfășurați, și vă doriți un tratament cu efect pe termen lung, atunci sunteți în locul potrivit.
Solutii moderne pentru transpirația abundentă
Majoritatea pacienților care suferă de hiperhidroză încearcă la început tratamentele medicamentoase. Sunt la îndemână, reclamele sunt convingătoare și dau speranțe. Unele remedii se dovedesc a avea rezultate bune, doar că eficiența lor presupune dependența de medicamente pe tot parcursul vieții. Aceasta însă nu este o alternativă viabilă pentru mulți dintre pacienții ce își doresc o viață normală. Din fericire există o variantă modernă, o intervenție chirurgicală cu efecte bune pe termen lung, cunoscută sub numele de simpatectomia toracică.
Acest lucru presupune tăierea nervului simpatic, cel care este responsabil de transpirația excesivă. Tratamentul chirurgical se realizează deja de multă vreme și are rezultate dovedite în reducerea transpirației excesive. Prin tehnici precise, se intervine în zone bine determinate pentru a opri transpirația excesivă.
Cum pot știi dacă sunt un candidat potrivit pentru această intervenție?
Toate intervențiile chirurgicale sunt precedate de un consult de specialitate și la fel se procedează și în acest caz. Pentru că este vorba despre o intervenție chirurgicală și fiecare dintre noi are un trecut medical și pentru că există riscurile inerente oricărei chirurgii, eu le recomand pacienților mei o primă consultație cu scopul de a le prezenta imaginea de ansamblu, de a le explica ce presupune hiperhidroza compensatorie, situațiile în care poate apărea și a putea răspunde întrebărilor pe care le au.
Ce presupune intervenția?
Operația este minim invazivă și este efectuata de un chirurg toracic. Intervenția se face toracoscopic la nivelul lanțului ganglionar simpatic toracic. Este o operație prin abord unipunct, în care, printr- un singur orificiu se introduce un instrument telescopic special de 10 mm, cu un canal central care facilitează introducerea unor instrumente miniaturizate, de 2-3 mm și care îndeplinesc mai multe funcții. Intervenția se face cu anestezie generală, iar recuperarea pacientului este rapidă, acesta putând fi externat după 2 zile. Operația nu lasă semne proeminente, fiind vizibilă doar o mică cicatrice de 1 cm în zona de subraț.
Testimonialele pacienților ce au ales simpatectomia toracică sunt în procent covârșitor pozitive. Mulți ar fi preferat să aibă mai multe informații despre ea și mult mai devreme. Rezultatele le-au îmbunătățit calitatea vieții, le-au redat încrederea în propria persoana și șansa de a avea o viață normală, cu prieteni, familie și copii. Găsiți pe site testimoniale ale pacienților pe care i-am avut de-a lungul timpului Testimoniale – transpiratie abundenta urat mirositoare.