Tratament Chirurgical
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical are ca scop întreruperea transmiterii influxului nervos către glandele sudoripare. Pentru a evita confuziile am definit în continuare termenii cei mai frecvenți întâlniți în tratamentul hiperhidrozei primare (transpiratie abundenta) în diversele sale localizări. În același scop am considerat utilă și traducerea anumitor termeni din literatura anglo-saxonă.
Operația
Scopul operației
Anestezia
Anestezia pentru acest tip de operație este anestezia generală cu intubația selectivă a celor doi plămâni. Spre deosebire de operațiile din sfera abdominală, în cazul operațiilor pe plămân, fiecare plămân este ventilat separat astfel încât, chirurgul să poată să lucreze pe plămânul respectiv sau în zonele adiacente ale acestuia.
În cazul intubațiilor dificile poziționarea corectă a sondei și separarea celor doi plămâni nu poate fi făcută decât cu ajutorul unui bronhoscop special (cu diametru de 3 mm) care să poată fi introdus prin lumenele înguste ale sondei de intubație.
Verificarea bronhoscopică a intubației selective corecte (aspect preoperator – schemă)
Abordul chirurgical al lanțului ganglionar simpatic
ETS – Endoscopic Transthoracic Sympathectomy/Sympaticotomy –simpatectomie/simpaticotomie (±ramicectomie) transtoracică endoscopică
ESB – Endoscopic Sympathetic Block – blocaj simpatic endoscopic; termenul este echivalent cu ETS-C – Endoscopic Transthoracic Sympathectomy by Clamping/Clipping – simpatectomie endoscopică transtoracică prin aplicare de clipuri
ESB 4(2,3) – Endoscopic Sympathetic Block at level (T2,T3) – blocajul lanțului ganglionar simpatic prin aplicare de clipuri la nivelul ganglionului T4 (T2, T3)
Complicații posibile și riscuri operatorii
Toate implicațiile actului chirurgical trebuie discutate in extenso cu medicul chirurg. Nu vă sfiiți să puneți orice întrebare, oricât de naivă ar putea părea, legată de evoluția postoperatorie imediată, cea la distanță, de complicațiile și riscul de insucces al variantei alese.
Hiperhidroza compensatorie apărută în alte zone ale corpului este cea mai temută complicație. În 3-5% din cazuri ea poate fi mai importantă decât afecțiunea pentru care pacientul s‑a prezentat la medic. Hiperhidroza compensatorie apare ca un răspuns al organismului de a‑și conserva capacitatea de termoreglare și apare la aproximativ 40%-60% din pacienții care au suferit unul din tipurile de ablație a sistemului nervos descrise anterior. În majoritatea cazurilor aceasta nu este supărătoarea: atunci când apare pe trunchi sau abdomen fiind repartizată pe o arie mai extinsă nu este atât de importantă cantitativ; pacientul este satisfăcut că zonele expuse direct privirii sau contactului (mâini , axile) funcționează normal.
În primele 3-4 zile postoperator poate apărea o recurență de scurtă durată a hiperhidrozei, care în general nu durează mai mult de o jumătate de zi.
Pacienții obezi pot dezvolta mai ușor hiperhidroză compensatorie.
Există cazuri în care apare o hiperhidroză gustatorie: în timp ce mănâncă sau simt mirosuri de alimente, un număr redus de pacienți poate prezenta hiperhidroză tranzitorie.
Există pacienți care s‑au plâns de scădere în greutate, greutate în concentrare, căderea părului, scăderea libidoului, scăderea capacității de efort sau dispnee (greutate în respirație). Toate acestea au fost relatări anecdotice și nu au putut fi certificate în cadrul unor studii medicale.
Putem avea reapariția hiperhidrozei ca urmare a dislocării clipurilor aplicate, a regenerării nervoase parțiale sau a activării unor căi nervoase alternative.
Pneumotoraxul: acumularea de aer în cavitatea pleurală poate apărea postoperator însă este ușor tratabil prin repunerea tubului de dren toracic sau prin efectuarea unei puncții pleurale aspirative.
Sindromul Claude Bernard – Horner careacterizat prin ptoză palpebrală (căderea pleoapei) – constricția pupilei (mioză) – enoftalmie (impresia că ochiul este scufundat în orbită și anhidroză. Sindromul apare ca urmare a lezării ganglionului stelat al lanțului nervos simpatic când disecția urcă peste nivelul T2 sau când datorită unei variante anatomice nerecunoscute, ganglionul stelat, format prin fuziunea ganglionilor simpatici C8 și T1, înglobează și ganglionul T2. Incidența acestui incident neplăcut este raportată a fi 0,1%
Complicații gen sângerare intra- postoperatorie sau lezarea viscerelor intratoracice sunt comune oricărei intervenții pe torace și drept urmare nu au fost detaliate aici.